Golfen som nöje och nytta
Historia och kuriosa

Golfen som nöje och nytta

Kritikerna hävdar att golf bara är ett sätt att förstöra en annars trevlig promenad. Det måste dock betvivlas om dessa belackare har stått på artonde hålets green och i närheten sett hur klubbhusets mjuka fasadbelysning lockande signalerat att här väntar god mat och dryck. En välbehövlig dusch. Efterlängtad Vila. En stunds avkoppling. Vänskap. Skratt.

Bollen ligger ca 2 meter från hålet. Skymningen har smugit sig på och det är lite fuktigt i luften. På de korta grässtråna har små daggdroppar bildats. Greenen är nu betydligt mer svårberäknad än för bara någon timme sedan. Puttern plockas upp. Vägs i handen. Spelaren går ner på huk och bedömer greenens lutning. Svagt uppför. En rak putt. Daggdropparna ger huvudbry. Nu är det dags. Ingen tvekan. Med beslutsamma steg går spelaren fram till bollen. Putten är för seger. 4 timmars kamp ska nu avgöras. Fötterna positioneras. Stabilt. Stadigt. Knäna böjs. Lite. Inte för mycket. Överkroppen faller försiktigt över boll och klubba. Händerna kramar varligt det gummiklädda greppet på stålklubban. Bra grepp. Skön svikt. Läderhandsken är avtagen för maximal känsla. Ett djupt andetag. Koncentration. Nu. Långsamt förs klubban bakåt. Pendlar tillbaka. Bollträff. Bra. Centrerat på klubbhuvudet. Bollen sticker iväg i en fin linje. Kämpar sig uppför mot målet. Mot hålet. Bromsas upp av daggen. Den nu blöta bollen rullar tyngre. Långsammare. Ska den orka alla de 200 centimeterna till mål? Hål. Puttaren håller andan. Tiden står still. Fågelkvittret hörs inte längre. Upplevelsen går som i slow motion. Ända tills förtrollningen bryts av det karakteristiska ljudet av en golfboll som rullar runt i den lilla metallkoppen. Ja! Den satt! 89 slag! Vinst! Det leende som breder ut sig över puttarens ansikte är varmt, brett och fyllt av tillfredsställelse. Det intressanta är att motspelaren faktiskt också ler. Först försiktigt. Sedan allt bredare och tills sist hörs ett litet skratt. Vilket drama. Vilken spänning. De tar varandra i hand och tackar för en god match och en härlig runda. Lite drygt 4 timmar har det tagit. Förloraren drar vinnaren till sig och bjuder på en liten kort segerkram. Segraren torkar av sin putter och stoppar den kärleksfullt tillbaka in i bagen. Vilken underbar klubba.

När de båda går iväg bort från greenen i riktning mot klubbhuset dunkas händer i ryggar och skratt hörs. Känslan är ljuvlig. Trygghet. Glädje. En stunds lycka. I gemenskap med naturen och något större. En kall öl skulle smaka gott. Strax framme vid klubbhuset där belöningen väntar.

Har man inte upplevt något liknande i sitt liv då kan man glädjas över den lycka som återstår att finna och ligger framför en. Att golf bara skulle förstöra en fin promenad? Nej! Det stämmer verkligen inte. Bege dig snarast möjligt ut till golfbanan och upplev det underbara som golfen har att ge.