Den ofrivillige golfaren
Historia och kuriosa

Den ofrivillige golfaren

En svensk komedifilm som har blivit kultförklarad är Lasse Åbergs “Den ofrivillige golfaren”. Nedan kan du läsa mer om filmen och hur den kom till.

En svensk kultförklarad klassiker

Komedin “Den ofrivillige golfaren” hade biopremiär den tjugofemte december 1991. Filmen handlar om Lasse Åbergs alter ego Stig-Helmer Olsson. I filmen har Stig-Helmer precis fått jobb som gatsopare och när han städar i närheten av en golfbana möter han en finansman och en gallerist. Galleristen Mette och finansmannen Bruno har precis slagit vad om huruvida vem som helst kan lära sig att spela bättre golf, eller åtminstone lika bra som Bruno på en veckas tid. Den här “vem-som-helst” blir förstås Stig-Helmer. Stig-Helmer får då en vecka på sig att lära sig att spela golf.

Sagt och gjort, Stig-Helmer som aldrig har spelat golf förut blir en del av det ovan nämnda vadet. Han dammar av sin gamla släktings golfklubbor som enligt utsago är från 1920-talet. Dessutom tar han hjälp av sin kompis Ole och tillsammans åker de till Skottland för att få experthjälp. Utöver den här huvuddelen av historien finns det flera parallella historier och karaktärer. Bland annat så finns det en del om en utställning som galleristen Mette ska arrangera och liknande.

Filmen som är upplagd för förvecklingar och som har de genretypiska dragen som en bra svensk komedi ska ha blev en succé. Filmen har sedan premiären visats ett otaligt antal gånger på tv och sålts i mängder av dvd-upplagor. Det sägs att filmen kom till när Lasse Åberg själv spelade golf med en filmregissör. Lasse Åberg fick en guldbagge för bästa skådespelare för hans gestaltning av Stig-Helmer. Här kan du läsa mer kuriosa om filmen och om hur den kom till.

Det finns fler filmer med delvis samma filmteam. Exempelvis ligger de också bakom alla filmer om Sällskapsresan.