Golfens historia
Historia och kuriosa

Golfens historia

Golfen har anor tillbaka hela vägen till 1400-talet. Men hur har sporten förändrats sedan dess? När kom golfen till Sverige? Liknande frågor och säkert många andra frågor blir besvarade i texten här nedan.

Hur sporten uppkom

Det sägs att golfen som sport nämndes redan på 1400-talet i två skotska lagar som förbjuder ett visst spel. Det finns det förvisso bevis på, men vissa experter menar att det var en form av landhockey som åsyftades och inte det vi idag kallar för golf. Att Skottland förknippas med uppkomsten av golf stämmer inte bara in på det som nämnts ovan utan också på grund av det faktum att den moderna versionen av golf också är utvecklad i just Skottland.

Golfen har haft ungefär samma regler, utformning och verktyg sedan 1800-talets Skottland. Senare har sporten spridits till många andra delar av världen också. Men den har egentligen inte förändrats särskilt mycket sedan dess. Det som däremot har förändrats är att golfbanorna har blivit bättre, bland annat på grund av bättre gräsklippare, golfbollarnas design har förändrats och golfklubbornas metallskaft som introducerades första gången på 1920-talet. På 1980-talet introducerades grafitskaften som ytterligare en uppgradering.

Det var under 1800-talet som golfen nådde Sverige och förändringarna nämnda ovan har fått stora genomslag även här. Om du är specifikt intresserad av att läsa mer om golf och speciellt om golf i Stockholm, finns det mer information via länken.

Trots de mindre förändringarna som sporten har gått igenom under årens lopp är det mesta fortfarande som det var och som spelet spelades under 1800-talet. Det kanske låter konstigt och tråkigt, men varför ändra på ett vinnande koncept? Sporten kommer förmodligen fortsätta förändras i mindre skala framöver också.