Annika Sörenstam
Professionella golfspelare

Annika Sörenstam

Någon som har varit professionell golfare i flera år är Annika Sörenstam. Numera spelar hon inte lika mycket. Och det är lite drygt femton år sedan hon tävlade mot herrarna första gången. Då skapade hon stora rubriker som den enda kvinnan som spelat med herrarna på flera årtionden.

Om Annika Sörenstam

Hon räknas till en av världens bästa kvinnliga golfare genom tiderna. Det är en titel som verkligen är få förunnat att få bära. Annika Sörenstam blev professionell golfspelare 1992 och behöll den titeln till efter säsongen 2008. Att hon är ett superproffs går inte att argumentera emot. Hon har vunnit ett otal olika priser. Utöver flera titlar och tävlingsvinster innehar hon det unika rekordet att spela med lägst genomsnittsscore under säsongen 2002. Utöver det har hon slagit åtminstone femtio andra rekord.

Det var 2003 som hon skapade de stora rubrikerna när hon blev inbjuden att tävla i herrarnas tävling, PGA-Tour. Många av de andra tävlande hoppades att hon skulle åka ut tidigt och de ansåg inte att en kvinna skulle spela med männen på det här sättet. Men Annika Sörenstam spelade ändå och även om hon slutade som 96:a så skapade hon nya möjligheter för kvinnor inom golfen. Det var nämligen första gången på 58 år som en kvinna överhuvudtaget deltagit i en tävling för herrar.

Hon har dessutom både lyckats med bedriften att få ta emot pris av kungen och att sommarprata efter sin avslutade karriär som professionell golfspelare. Dessutom har hon prisats ekonomiskt också, hon har tjänat många större summor under sin karriär.